Innovation fair

Ovogodišnji Innovation fair će biti održan u četvrtak, 6. aprila. Sajam je osnovan sa ciljem da studentima pruži priliku da predstave svoje inovativne projekte. Prijave nisu potrebne, mogu doći svi zainteresovani!

 

Prošle godine na Sajmu inovacija su učestvovali:

 

Beoavia

Beoavia je prikazala bespilotnu letelicu ,,Feniks”, čiji je osnovni zadatak da prenese kesice za transfuziju krvi do nepristupačnih terena. Bila je predstavljena i raketa “Pupin K12”, čiji je zadatak da dostigne visinu od 3000 metara i da na toj visini izbaci koristan teret, zatim se bezbedno prizemlji. Kada se vrate na podlogu, raketa je opet sklopiva i može da se lansira više puta.

 

Strawberry Energy 

Predstavljene su održive klupe koje koriste solarnu energiju i time su prvi javni solarni punjač i WiFi stanica za mobilne uređaje. Njihove klupe su prisutne u 30 gradova i 17 zemalja, celokupna proizvodnja je u Srbiji, a projekat je nagrađen brojnim svetskim nagradama i o njoj su pisali renomirani svetski mediji među kojima su Forbes, Financial Times, The Guardian, TIMES, i dr.

 

H-Bridges

H-Bridges je tim studenata Elektrotehničkog fakulteta koji već nekoliko godina učestvuje na svetskom takmičenju “International Future Energy Challenge” (IFEC). Osvojili su prvo mesto 2019. godine  kada su razvijali električni bicikl i drugo mesto 2020. godine, kada su projektovali napajanje za nanosatellite. Trenutno razvijaju solarni invertor koji omogućava da solarne panele koristimo za napajanje uređaja u domaćinstvu.

 

NaturaEco 

NaturaEco je predstavila Prototip DLL1.0, 3D građevinski štampač, odnosno sistem koji omogucava preciznu i automatizovanu proizvodnju građevinskih objekata i prefabrikovanih elemenata prema unapred definisanim  specifikacijama, a koje mašina čita u g.code formatu. 

 

Drumska strela

Tim Drumske Strele je prošle godine ponosno započeo sezonu sa električnim vozilom, prvim ikada napravljenim u Srbiji! Njihovo vozilo karakteriše niz inovacija: prva karbonska monokok šasija proizvedena u Srbiji, kao i izmešten položaj litijum-polimerske baterije u odnosu na vozača su samo neke od njih. Takođe, vozilo pokreću 4 elektromotora u svakom točku, i očekuje se da će vozilo postizati brzinu od 100 km/h, za svega 3 sekunde!