Beogradski dani inženjera

Saznaj sve o najvećem evropskom inženjerskom takmičenju

O projektu BDI Beograd

Beogradski dani inženjera ─ projekat edukativnog i takmičarskog karaktera, namenjen je studentima tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta univerziteta u Beogradu koji žele da unaprede svoje inženjerske, menadžerske, ali i prezentacione veštine. Četvoročlani timovi se nadmeću u dve takmičarske kategorije –Inovativnom dizajnu i Studiji slučaja.

Pored samog takmičenja, u okviru Beogradskih dana inženjera održavaju se radionice i treninzi za takmičare, a tu je i sajam inovacija, otvoren za sve zainteresovane. Studenti su tokom proteklih godina mogli da vide simulator letenja, formulu koju je predstavio formula tim Drumska Strela, Confluence Belgrade, Euro robot i mnoge druge aktuelne stvari iz sveta inženjerstva.

Kategorije takmičenja

Inovativni Dizajn

Predstavlja kategoriju takmičenja u kojoj takmičari imaju zadatak da tokom zadatog vremena osmisle uređaj, odnosno tehnologiju kojom se na najefikasniji način može rešiti problem na zadatu temu. Nakon što vreme istekne, data rešenja se prezentuju pred žirijem. Ove godine će studenti imati priliku da se po drugi put takmiče u ovoj kategoriji.

Na ovaj način, studenti će moći da pokažu svoje znanje, kreativnost, sposobnost za rad u timu, kao i mnoge druge veštine koje čine mladog inženjera.

Studija Slučaja

U pitanju je kategorija u kojoj učesnici, koristeći dosadašnje znanje i iskustvo, rešavaju zadati inženjersko-menadžerski problem, a rešenje izlažu pred stručnim žirijem.
Do sada, učesnici su osmislili plan evakuacije Novog Beograda, unapređenje ambalaže i prodaje vode, pametnu kuću…
Kroz takmičenje u ovoj kategoriji, učesnici imaju prilike da pokazu i unaprede svoje veštine kao što su analitičnost, kreativnost i mnoge druge.

EBEC Alpe-Balkan

Pobednici lokalne runde plasiraju se na EBEC Alpe-Balkan, regionalnu rundu takmičenja namenjenu najboljim mladim inženjerima iz Beograda, Novog Sada, Niša, Skoplja, Sofije, Podgorice, Ljubljane i Mostara. Regionalno takmičenje održava se svake godine u jednom od ovih gradova, a učesnici imaju priliku da se tokom dana trajanja takmičenja upoznaju sa istorijom i znamenitostima grada domaćina.
Beograd je imao čast da bude organizator prvog EBEC Balkana, koji se održao 2010. godine. Ovo takmičenje ugostili smo i 2015. godine.
Najbolji na Balkanu stiču pravo da učestvuju na finalnoj rundi takmičenja, zajedno sa pobednicima ostalih nacionalnih/regionalnih rundi.

EBEC Final

Finalna runda Evropskog BEST inženjerskog takmičenja – EBEC Final okuplja pobednike 15 regionalnih rundi. Tokom sedam uzbudljivih dana, 30 timova takmiči se za titulu „Najboljih inženjera Evrope“. Zahvaljujući neizmernoj posvećenosti, inspiraciji, radu i trudu evropskih studenata ovo takmičenje postalo je tradicija.
Jubilarni, deseti po redu EBEC Final (EBEC X) održan je u Torinu, u julu 2019. godine.

Veoma smo ponosni na činjenicu da je 2016. godine Beograd bio domaćin finalne runde takmičenja i tom prilikom ugostio 120 mladih evropskih inženjera i preko 200 organizatora iz cele Evrope.