FAQ

● Šta su to Beogradski dani inženjera?

Beogradski dani inženjera, projekat koji lokalna grupa Udruženja studenata tehnike Evrope, BEST Beograd organizuje 16. put zaredom, su najveće studentsko inženjersko takmičenje. Kroz edukativni deo ćeš imati priliku da posetiš Sajam inovacija, razviješ svoje neformalno znanje i stekneš razne veštine učestvujući na radionicama i treninzima koji će biti organizovani. Takmičarski deo projekta sastoji se iz dve kategorije – Studije slučaja i Inovativnog dizajna i omogućava ti da primeniš znanje stečeno na fakultetu i kroz timski rad dođeš do rešenja zadatka.


● Šta je to Studija slučaja?

Ukoliko odabereš ovu kategoriju imaćeš priliku da zajedno sa svojim timom rešiš tehničko-menadžerski problem koji će zadati jedna od vodećih kompanija u regionu. Kroz timski rad ćete pokazati vaše poznavanje problema, kritičko razmišljanje, kao i originalnost i znanje koje posedujete.


● Šta je to Inovativni dizajn?

Ukoliko odabereš Inovativni dizajn imaćeš priliku da kombinuješ svoje znanje i kreativnost kako bi sa timom osmislio/la potpuno nova tehnološka rešenja ili unapredo/la već postojeća. Jedna od vodećih kompanija u regionu će zadati problem, a zadatak takmičara će biti da demonstriraju tehnički, društveni i ekonomski uticaj rešenja, ali i da razmisle kakav uticaj njihovo rešenje ima na životnu sredinu.


● Kako izgleda takmičenje?

Studija slučaja biće održana 8. aprila, a Inovativni dizajn 9. aprila. Timovi će imati određeni vremenski period (5-6 sati) da reše zadatak koji će dobiti na dan takmičenja. Nakon isteka vremena sledi prezentovanje rešenja pred stručnim žirijem, a onda možda baš ti i tvoj tim odnesete pobedu!


● Da li je potrebno predznanje za učestvovanje na takmičenju?

Nije potrebno. Samo kreativnost i motivisanost.


● Da li je neophodno ostaviti svoj CV?

Da, prilikom slanja prijave neophodno je ostaviti svoj CV. Nakon projekta svi CV-jevi će biti prosleđeni kompanijama pokroviteljima.


● Ko može da se prijavi za takmičenje?

Mogu se prijaviti svi studenti tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Za takmičenje se ne mogu prijaviti sadašnji ili bivši članovi Udruženja studenata tehnike Evrope – Beograd (BEST Beograd).


● Kako mogu da se prijavim za takmičenje?

Okupi tim od četiri osobe i popuni formu za prijavu. Nemaš tim? Nema veze! Možeš se prijaviti individualno ili sa nepotpunim timom (dva ili tri člana). U tom slučaju, organizatori će sastaviti timove od po 4 člana.

Prijave su otvorene do 25. marta.


● Zašto da se prijavim za Beogradske dane inženjera?

Beogradski dani inženjera se ističu jer spajaju menadžerske i inženjerske veštine. Pored toga što ćeš razviti navedene veštine, unapredićeš svoje znanje i sposobnost rada u timu. Naučićeš kako da analiziraš problem, rešiš ga na osnovu podataka koje imaš i prezentuješ sve to na najbolji mogući način!


● Šta je Sajam inovacija? Da li treba popunim prijavu da bih prisustvovao/la?

Na Sajmu inovacija moći ćeš da zaviriš u svet nauke i inženjerstva i vidiš inovativne uređaje i proizvode, kao i da čuješ zanimljive priče koje stoje iza njih. Prijave nisu potrebne, mogu doći svi zainteresovani!


● Ko može prisustvovati radionicama?

Radionice i treninzi su namenjeni isključivo takmičarima.


● Imam još pitanja. Kome se mogu obratiti?

Možeš poslati mejl na ebec@best.rs ili se obratiti nekom od organizatora.