Jubilarnu petnaestu godinu zaredom, Udruženje studenata tehnike Evrope – Beograd organizuje projekat “Beogradski dani inženjera – EBEC Beograd 2022”, koji će se održati od 24. do 27. marta. Projekat se sastoji iz dva dela,  edukativnog i takmičarskog, gde će se po prvi put pojaviti nova kategorija – inovativni dizajn. 

 

U okviru takmičarskog dela projekta biće održana lokalna runda Evropskog BEST inženjerskog takmičenja, a pobednici će dobiti priliku da se takmiče u regionalnoj i finalnoj rundi, koje će biti održane, redom, u Mariboru i Zagrebu. Takmičenje EBEC Beograd namenjeno je studentima tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Takmičenje je timskog karaktera i obuhvata dve kategorije: inovativni dizajn i studiju slučaja. 

 

Inovativni dizajn je kategorija koja će po prvi put biti realizovana i u kojoj se od timova zahteva da osmisle uređaj, odnosno tehnologiju kojom se na najefikasniji način može rešiti problem na zadatu temu,  koju zatim prezentuju pred stručnim žirijem. 

U kategoriji studija slučaja, zadatak timova je da osmisle i prezentuju rešenje zadatog inženjersko-menadžerskog problema, koje takođe ocenjuje žiri. Najbolji timovi iz obe kategorije kvalifikuju se za učešće na regionalnoj rundi takmičenja EBEC Alpe–Balkan, koja će se održati u Mariboru. Pobednici ove runde obezbeđuju plasman u finalnu rundu – EBEC Final, koja će biti održana u Zagrebu i gde će imati mogućnost da se takmiče sa studentima iz cele Evrope.


Sajam inovacija će biti održan 24. marta. Na njemu će biti predstavljeni neki od aktuelnih projekata iz sveta inženjerstva. Sajmu će moći da prisustvuju svi zainteresovani. Prethodnih godina posetioci Sajma imali su priliku da vide simulator letenja, formulu studentskog tima Drumska strela i mnoge druge projekte.

 

Takođe, biće održan i Edukativni deo projekta 25.3, koji će se sastojati od niza radionica i treninga koji će učesnicima pomoći da se što bolje pripreme za takmičenje i na kojima će moći da razviju i unaprede veštine neophodne za njihovu buduću inženjersku karijeru. Prijave za učešće na EBEC takmičenju će biti otvorene od 28.2. do 13.3. na stranici Prijava.