Udruženje studenata tehnike Evrope, BEST Beograd, i ove godine organizuje  Sajam inovacija, koji će biti održan u četvrtak, 6. aprila u 13h na Mašinskom fakultetu. Sajam inovacija se održava u okviru projekta ,,Beogradski dani inženjera”, a osnovan je sa ciljem da studentima pruži priliku da predstave svoje inovativne projekte. Prijave nisu potrebne, mogu doći svi zainteresovani!

 

U nastavku se nalazi agenda Sajma inovacija:

 

13:00 – Beoavia

Beoavia će prikazati letelicu koju su, po istoimenoj ptici, nazvali Kos.  Zadatak joj je da vertikalno poleti noseći teret od 2 kilograma, preleti 10 kilometara u klasičnom letu, zatim da iz vazduha snimi teren i uoči predmete na području pretrage, a sve to uz što manji utrošak energije. 

 

13:10 – Soter Rover

Soter Rover će prikazati Rover, koji je osmišljen sa ciljem da tradicionalnu zastarelu poljoprivrednu opremu zameni modernim digitalnim tehnologijama. Koristi se za održavanje zaraslih zelenih površina, daljinsko prskanje pesticida, kao i komunalni posao.

 

13:20 – Drumska strela

Mladi inovatori iz tima Drumska strela već trinaestu godinu zaredom rade na izradi takmičarskih vozila kojima na najprestižnijim svetskim inženjerskim takmičenjima  predstavljaju, kako Univerzitet, tako i državu. Upravo jedno takvo vozilo ćete moći na vidite na ovogodišnjem Sajmu inovacija.

 

13:30 – Anoris Technology 

Anoris Technology će nam prikazati rukavicu za slepe i slabovide osobe, koja im pomaže da se lakše orijentišu u prostoru, da prepoznaju boje, novčanice i objekte. Takođe, uz pomoć ove rukavice, staratelji ili prijatelji osobe koja nosi istu mogu da prate njeno kretanje. 

 

13:40 – H-Bridges

H-Bridges je tim studenata Elektrotehničkog fakulteta koji već nekoliko godina učestvuje na svetskom takmičenju „International Future Energy Challenge“ (IFEC). Osvojili su prvo mesto 2019. godine, kada su razvijali električni bicikl, drugo mesto 2020. godine, kada su projektovali napajanje za nanosatellite, kao i drugo mesto za najbolju inovaciju, solarni invertor koji omogućava da solarne panele koristimo za napajanje uređaja u domaćinstvu. Trenutno razvijaju jednofazni transformator koji predstavlja potpuno novu perspektivu u razvoju elektroenergetskih sistema.

 

14-16h Drugi deo Sajma je u holu Mašinskog fakulteta gde će biti prikazani navedeni projekti, zanimljivi eksperimenti iz sveta nauke, kao i mnoge druge aktuelne inovacije iz sveta inženjerstva i tehnologije.

VIDIMO SE NA SAJMU INOVACIJA!